plane

Centrum prasowe

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • Warsztaty_dzieci
  • Warsztaty_dzieci_1

Czary mary w kuchni – warsztaty dla dzieci i rodziców

/ 20 listopada 2013 /

Warsztaty_dzieci

Projektowanie smacznych kanapek dla dzieci, a dla dorosłych konsultacje dietetyczne oraz porady makijażystki – to wszystko czeka na uczestników bezpłatnych warsztatów dla najmłodszych i ich rodziców. Zajęcia odbędą się już 21 listopada w Bielsku-Białej w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.

Interaktywne zajęcia mają przypomnieć rodzicom o prawidłowych zasadach odżywiania. To właśnie w wieku 3-6 lat kształtują się nawyki żywieniowe dziecka: to, czego nauczy się ono we wczesnym dzieciństwie, będzie procentowało w przyszłości – mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji – Dzięki wspólnemu przygotowaniu kolorowych kanapek, przez zabawę uczymy najmłodszych, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Warsztaty odbędą się 21 listopada (czwartek) w Ciachomani przy ul. Górskiej 16 w godz. 11:30 –13:30. Na uczestników czekają konkursy, zabawy i nagrody. Podczas zajęć najmłodsi nauczą się, jak skomponować śniadanie, by było smaczne, pełnowartościowe i apetycznie podane. Następnie udekorują swój deser – domowe ciasteczka. Rodzice będą mogli skorzystać z konsultacji dietetycznych. Dla mam przygotowano ponadto spotkanie ze stylistką i makijażytką. Na warsztaty obowiązują zapisy pod adresem: s.wozniak@planetpr.pl.

Na odżywianie najmłodszych duży wpływ mają także dziadkowie. To właśnie dla seniorów przygotowano w ubiegły czwartek seminarium z zakresu dietetyki. Podczas pierwszego z czterech zaplanowanych wykładów uczestnicy mogli zapoznać się z tematyką występowania i profilaktyki chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, choroby jelit, żołądka, przełyku, nerek, nowotwory, osteoporoza.

Okazuje się bowiem, że większość chorób, szczególnie tych występujących w późniejszych dekadach życia, wzmagana jest przez czynniki środowiskowe, takie jak styl życia, dieta, zanieczyszczenia, zakażenia, brak aktywności fizycznej, narażenie na dym tytoniowy, stres czy sytuacja socjoekonomiczna.
Dlatego niezwykle ważna okazuje się prewencja dietetyczna oraz pielęgnowanie właściwych nawyków żywieniowych – mówi dietetyk kliniczny Wojciech Wilczek, prowadzący seminarium dla seniorów –  W większości przypadków nie cofniemy efektów nieprawidłowego stylu życia, ale możemy znacznie wpłynąć na jego jakość. Każdy dzień jest dobry, by zacząć poświęcać większą uwagę diecie i aktywności fizycznej. Zajęcia te kierujemy do seniorów, by uświadomić im, że to również dieta ma wpływ na ich codzienne samopoczucie czy rozwój kolejnych chorób. To również sprawdzian ich wiedzy na temat tego, jakie zwyczaje żywieniowe praktykują, opiekując się swoimi wnukami – dodaje Wilczek.

Seminaria z zakresu dietetyki skierowane do seniorów są pilotażowym programem organizowanym przy współpracy Spółki Bielmar i Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Akademii Techniczno – Humanistycznej w Bielsku- Białej. Kolejne spotkanie poświęcone zasadniczym różnicom między dietą dziadków i wnuków zaplanowano na 12 grudnia.

Czary mary w kuchni – warsztaty dla dzieci i rodziców

/ 20 listopada 2013 /

Warsztaty_dzieci

Projektowanie smacznych kanapek dla dzieci, a dla dorosłych konsultacje dietetyczne oraz porady makijażystki – to wszystko czeka na uczestników bezpłatnych warsztatów dla najmłodszych i ich rodziców. Zajęcia odbędą się już 21 listopada w Bielsku-Białej w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.

Interaktywne zajęcia mają przypomnieć rodzicom o prawidłowych zasadach odżywiania. To właśnie w wieku 3-6 lat kształtują się nawyki żywieniowe dziecka: to, czego nauczy się ono we wczesnym dzieciństwie, będzie procentowało w przyszłości – mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji – Dzięki wspólnemu przygotowaniu kolorowych kanapek, przez zabawę uczymy najmłodszych, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.

Warsztaty odbędą się 21 listopada (czwartek) w Ciachomani przy ul. Górskiej 16 w godz. 11:30 –13:30. Na uczestników czekają konkursy, zabawy i nagrody. Podczas zajęć najmłodsi nauczą się, jak skomponować śniadanie, by było smaczne, pełnowartościowe i apetycznie podane. Następnie udekorują swój deser – domowe ciasteczka. Rodzice będą mogli skorzystać z konsultacji dietetycznych. Dla mam przygotowano ponadto spotkanie ze stylistką i makijażytką. Na warsztaty obowiązują zapisy pod adresem: s.wozniak@planetpr.pl.

Na odżywianie najmłodszych duży wpływ mają także dziadkowie. To właśnie dla seniorów przygotowano w ubiegły czwartek seminarium z zakresu dietetyki. Podczas pierwszego z czterech zaplanowanych wykładów uczestnicy mogli zapoznać się z tematyką występowania i profilaktyki chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie, choroby jelit, żołądka, przełyku, nerek, nowotwory, osteoporoza.

Okazuje się bowiem, że większość chorób, szczególnie tych występujących w późniejszych dekadach życia, wzmagana jest przez czynniki środowiskowe, takie jak styl życia, dieta, zanieczyszczenia, zakażenia, brak aktywności fizycznej, narażenie na dym tytoniowy, stres czy sytuacja socjoekonomiczna.
Dlatego niezwykle ważna okazuje się prewencja dietetyczna oraz pielęgnowanie właściwych nawyków żywieniowych – mówi dietetyk kliniczny Wojciech Wilczek, prowadzący seminarium dla seniorów –  W większości przypadków nie cofniemy efektów nieprawidłowego stylu życia, ale możemy znacznie wpłynąć na jego jakość. Każdy dzień jest dobry, by zacząć poświęcać większą uwagę diecie i aktywności fizycznej. Zajęcia te kierujemy do seniorów, by uświadomić im, że to również dieta ma wpływ na ich codzienne samopoczucie czy rozwój kolejnych chorób. To również sprawdzian ich wiedzy na temat tego, jakie zwyczaje żywieniowe praktykują, opiekując się swoimi wnukami – dodaje Wilczek.

Seminaria z zakresu dietetyki skierowane do seniorów są pilotażowym programem organizowanym przy współpracy Spółki Bielmar i Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Akademii Techniczno – Humanistycznej w Bielsku- Białej. Kolejne spotkanie poświęcone zasadniczym różnicom między dietą dziadków i wnuków zaplanowano na 12 grudnia.

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • Warsztaty_dzieci
  • Warsztaty_dzieci_1

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl