plane

Centrum prasowe

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl

pobierz materiały

Grzybobranie na Szlaku Przygody

/ 22 października 2013 /

borowiki_fotografia_Dariusz_Karasinski

Świętokrzyskie: sezon grzybiarski trwa. Miłośnicy i znawcy grzybów szturmują lasy. Dzięki grzybobraniom organizowanym przez gospodarstwa agroturystyczne na grzyby wybrać się można grupowo lub indywidualnie. Jest nawet oferta dla tych, którzy kompletnie się na grzybach nie znają.

Grzybiarzom sprzyja tegoroczna jesień. Wysokie temperatury, zwłaszcza ciepłe noce, sprawiają, że grzyby szybko rosną. W świętokrzyskich lasach zbiory mogą być nie tylko obfite, ale i zróżnicowane. – Grzyby rozwijają się w symbiozie z drzewami, a konkretne gatunki często rosną wyłącznie w określonym towarzystwie. Dominujące w województwie lasy mieszane sprzyjają występowaniu różnych grzybów – wyjaśnia dr Dariusz Karasiński z Zakładu Mykologii Instytutu Botaniki PAN. I dopowiada, że w samych Górach Świętokrzyskich doliczono się ponad tysiąca gatunków.

Wszystko wskazuje na to, że również najbliższe dni będą dobrą okazją do pochodzenia po lesie. – Zaczyna się wysyp gatunków jesiennych: podgrzybków, rydzów i opieniek – mówi dr Karasiński. Na nowe zbiory mogą liczyć nawet ci, którzy już w tym sezonie na grzybach już byli.

W Świętokrzyskiem nawet laicy mogą zbierać grzyby. – Radą i pomocą służą nasze gospodarstwa agroturystyczne – mówi Piotr Sadłocha, prezes Fundacji Szlaku Przygody. – Wiele z nich ma grzybobranie w swojej ofercie. Niektóre prowadzą też warsztaty, podczas których można nauczyć się przygotowywać potrawy i przetwory z grzybów.

– Udanych zbiorów! – życzy Piotr Sadłocha, zachęcając do korzystania ze strony www.SzlakPrzygody.eu, gdzie znaleźć można adresy i kontakty do gospodarstw agroturystycznych, oferujących grzybobranie i warsztaty grzybiarskie.

Grzybobranie na Szlaku Przygody

/ 22 października 2013 /

borowiki_fotografia_Dariusz_Karasinski

Świętokrzyskie: sezon grzybiarski trwa. Miłośnicy i znawcy grzybów szturmują lasy. Dzięki grzybobraniom organizowanym przez gospodarstwa agroturystyczne na grzyby wybrać się można grupowo lub indywidualnie. Jest nawet oferta dla tych, którzy kompletnie się na grzybach nie znają.

Grzybiarzom sprzyja tegoroczna jesień. Wysokie temperatury, zwłaszcza ciepłe noce, sprawiają, że grzyby szybko rosną. W świętokrzyskich lasach zbiory mogą być nie tylko obfite, ale i zróżnicowane. – Grzyby rozwijają się w symbiozie z drzewami, a konkretne gatunki często rosną wyłącznie w określonym towarzystwie. Dominujące w województwie lasy mieszane sprzyjają występowaniu różnych grzybów – wyjaśnia dr Dariusz Karasiński z Zakładu Mykologii Instytutu Botaniki PAN. I dopowiada, że w samych Górach Świętokrzyskich doliczono się ponad tysiąca gatunków.

Wszystko wskazuje na to, że również najbliższe dni będą dobrą okazją do pochodzenia po lesie. – Zaczyna się wysyp gatunków jesiennych: podgrzybków, rydzów i opieniek – mówi dr Karasiński. Na nowe zbiory mogą liczyć nawet ci, którzy już w tym sezonie na grzybach już byli.

W Świętokrzyskiem nawet laicy mogą zbierać grzyby. – Radą i pomocą służą nasze gospodarstwa agroturystyczne – mówi Piotr Sadłocha, prezes Fundacji Szlaku Przygody. – Wiele z nich ma grzybobranie w swojej ofercie. Niektóre prowadzą też warsztaty, podczas których można nauczyć się przygotowywać potrawy i przetwory z grzybów.

– Udanych zbiorów! – życzy Piotr Sadłocha, zachęcając do korzystania ze strony www.SzlakPrzygody.eu, gdzie znaleźć można adresy i kontakty do gospodarstw agroturystycznych, oferujących grzybobranie i warsztaty grzybiarskie.

pobierz materiały

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl