plane

Centrum prasowe

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • kanapka_z_szynka
  • kanapeczka1
  • kanapka
  • sniadanie_dla_kazodeg
  • torebki-300x238

Karnawałowe inspiracje kanapkowe

/ 17 grudnia 2012 /

sniadanie_dla_kazodeg

Kanapka to nie tylko królowa polskich śniadań. Możemy spotkać ją także na domowych prywatkach, biznesowych spotkaniach czy wystawnych bankietach w postaci małych tartinek w bufecie szwedzkim. Przed Sylwestrem podpowiadamy, jak przygotować pyszne, ale i zdrowe kanapkowe przekąski, które smakiem zachwycą naszych gości podczas tej wyjątkowej nocy oraz całego karnawału.

Rolowane kanapeczki koktajlowe w dwóch wersjach
Doskonale na bankietowym stole sprawdzą się mini kanapki zrobione z tortilli. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują. Proponujemy dwie wersje; klasyczną i egzotyczną.

Wersja klasyczna:

Składniki:
kilka placków tortilli
kilka plasterków szynki
kilka liści sałaty lodowej
opakowanie serka kremowego
2 łyżki margaryny Śniadaniowej
papryka czerwona
ogórek konserwowy

Przygotowanie:
Opakowanie serka kremowego połączyć z 2 łyżkami margaryny Śniadaniowej. Paprykę czerwoną oraz ogórki pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z serkiem, by powstała kremowa pasta. Następnie równomiernie rozprowadzić powstałą pastę na tortillach, położyć na nich liście sałaty lodowej i plastry szynki. Całość luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Wersja egzotyczna z pastą z awokado

Składniki:
kilka placków tortilli
dojrzały owoc awokado
2 łyżki margaryny Śniadaniowej
½ szklanki siekanych nasion słonecznika, dyni, orzechów
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku

Margarynę delikatnie wymieszać z miąższem awokado (nie ucierać!), nasionami, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Placki tortilli posmarować grubą warstwą pasty z awokado, następnie luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Kanapki z pastą z kurczaka z pestkami dyni i gotowanym burakiem

Składniki:
kromki chleba razowego
pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
garść pestek dyni
szczypta cynamonu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka margaryny Śniadaniowej
pieprz i sól do smaku
gotowane buraki

Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę i oprószoną cynamonem pierś z kurczaka podsmażamy razem z pestkami dyni. Następnie dodajemy miód, margarynę Śniadaniową oraz jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pastę nakładamy na kanapki i dekorujemy sałatą zieloną oraz gotowanym burakiem pokrojonym w drobną kostkę lub serduszkami wyciętymi z jego grubych plastrów.

Kolekcja torebek

Składniki:
margaryna Śniadaniowa
chleb tostowy pełnoziarnisty
ketchup
ogórek
serek śmietankowy
szynka
ser żółty

Tosty posmarować margaryną Śniadaniową,  serkiem śmietankowym, przykryć drugim tostem i posmarować kolejną warstwę serka. Następnie wyciąć kształt torebek i na górną warstwę serka przykleić dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek posmarować  ketchupem. Uchwyty torebek wykonać z ogórka.

Najprostsza kanapka świata

Składniki:
chleb żytni
margaryna Śniadaniowa
wędlina
pomidor (ewentualnie: ogórek, rzodkiewka)
sałata zielona

Kromki posmarować margaryną Śniadaniową, położyć na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora lub ogórka. Klasyka nigdy się nie znudzi, a jak dobrze smakuje!

Na ciepło
Bułka z nadzieniem owocowo – serowym

4 bułki z żytniej mąki
30 dag winogron lub gruszek
15 dag sera mozarella
10 dag sera rokpol
4-5 łyżek oleju
1 łyżka margaryny Śniadaniowej

Z przekrojonych na pół bułek wydrążyć miękisz, podzielić go na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby stał się chrupiący.  Owoce obrać ze skórki, drobno pokroić i usunąć pestki. Oba sery pociąć na małe cząstki, wymieszać z owocami i podsmażonym miękiszem. Bułki posmarować margaryną Śniadaniową i wypełnić powstałym farszem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze  1800 C. Podawać gorące.

Chrupiące bułeczki do wyboru do koloru
Pozwól swoim gościom, by sami wybrali nadzienie do chrupiących bułeczek.

Składniki:
kilka małych bułeczek,
margaryna Śniadaniowa,
mix kolorowych warzyw (ogórek kiszony, papryka konserwowa,  kukurydza, pomidory, itd.)
szynka
różne rodzaje sera twardego,
ser feta w kostkach,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Odciąć górną część każdej bułki i wyciągnąć miękki środek tak, by powstała mała „miseczka”. Każdą z nich posmarować margaryną Śniadaniową (można połączyć ją z wyciśniętym czosnkiem) i wstawić do piekarnika. Opiekać do momentu, w którym bułeczki będą chrupiące.
Sery, szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę i przełożyć każdy składnik do osobnej miseczki. Taki zestaw podawać gościom, by sami mogli stworzyć dowolną kompozycję swojej chrupiącej miseczki.

Karnawałowe inspiracje kanapkowe

/ 17 grudnia 2012 /

sniadanie_dla_kazodeg

Kanapka to nie tylko królowa polskich śniadań. Możemy spotkać ją także na domowych prywatkach, biznesowych spotkaniach czy wystawnych bankietach w postaci małych tartinek w bufecie szwedzkim. Przed Sylwestrem podpowiadamy, jak przygotować pyszne, ale i zdrowe kanapkowe przekąski, które smakiem zachwycą naszych gości podczas tej wyjątkowej nocy oraz całego karnawału.

Rolowane kanapeczki koktajlowe w dwóch wersjach
Doskonale na bankietowym stole sprawdzą się mini kanapki zrobione z tortilli. Nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują. Proponujemy dwie wersje; klasyczną i egzotyczną.

Wersja klasyczna:

Składniki:
kilka placków tortilli
kilka plasterków szynki
kilka liści sałaty lodowej
opakowanie serka kremowego
2 łyżki margaryny Śniadaniowej
papryka czerwona
ogórek konserwowy

Przygotowanie:
Opakowanie serka kremowego połączyć z 2 łyżkami margaryny Śniadaniowej. Paprykę czerwoną oraz ogórki pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z serkiem, by powstała kremowa pasta. Następnie równomiernie rozprowadzić powstałą pastę na tortillach, położyć na nich liście sałaty lodowej i plastry szynki. Całość luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Wersja egzotyczna z pastą z awokado

Składniki:
kilka placków tortilli
dojrzały owoc awokado
2 łyżki margaryny Śniadaniowej
½ szklanki siekanych nasion słonecznika, dyni, orzechów
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku

Margarynę delikatnie wymieszać z miąższem awokado (nie ucierać!), nasionami, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Placki tortilli posmarować grubą warstwą pasty z awokado, następnie luźno zrolować i wstawić do lodówki owinięte w folię aluminiową. Po schłodzeniu, wypakować z folii i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.

Kanapki z pastą z kurczaka z pestkami dyni i gotowanym burakiem

Składniki:
kromki chleba razowego
pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
garść pestek dyni
szczypta cynamonu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka margaryny Śniadaniowej
pieprz i sól do smaku
gotowane buraki

Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę i oprószoną cynamonem pierś z kurczaka podsmażamy razem z pestkami dyni. Następnie dodajemy miód, margarynę Śniadaniową oraz jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pastę nakładamy na kanapki i dekorujemy sałatą zieloną oraz gotowanym burakiem pokrojonym w drobną kostkę lub serduszkami wyciętymi z jego grubych plastrów.

Kolekcja torebek

Składniki:
margaryna Śniadaniowa
chleb tostowy pełnoziarnisty
ketchup
ogórek
serek śmietankowy
szynka
ser żółty

Tosty posmarować margaryną Śniadaniową,  serkiem śmietankowym, przykryć drugim tostem i posmarować kolejną warstwę serka. Następnie wyciąć kształt torebek i na górną warstwę serka przykleić dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek posmarować  ketchupem. Uchwyty torebek wykonać z ogórka.

Najprostsza kanapka świata

Składniki:
chleb żytni
margaryna Śniadaniowa
wędlina
pomidor (ewentualnie: ogórek, rzodkiewka)
sałata zielona

Kromki posmarować margaryną Śniadaniową, położyć na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora lub ogórka. Klasyka nigdy się nie znudzi, a jak dobrze smakuje!

Na ciepło
Bułka z nadzieniem owocowo – serowym

4 bułki z żytniej mąki
30 dag winogron lub gruszek
15 dag sera mozarella
10 dag sera rokpol
4-5 łyżek oleju
1 łyżka margaryny Śniadaniowej

Z przekrojonych na pół bułek wydrążyć miękisz, podzielić go na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby stał się chrupiący.  Owoce obrać ze skórki, drobno pokroić i usunąć pestki. Oba sery pociąć na małe cząstki, wymieszać z owocami i podsmażonym miękiszem. Bułki posmarować margaryną Śniadaniową i wypełnić powstałym farszem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze  1800 C. Podawać gorące.

Chrupiące bułeczki do wyboru do koloru
Pozwól swoim gościom, by sami wybrali nadzienie do chrupiących bułeczek.

Składniki:
kilka małych bułeczek,
margaryna Śniadaniowa,
mix kolorowych warzyw (ogórek kiszony, papryka konserwowa,  kukurydza, pomidory, itd.)
szynka
różne rodzaje sera twardego,
ser feta w kostkach,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 1800 C. Odciąć górną część każdej bułki i wyciągnąć miękki środek tak, by powstała mała „miseczka”. Każdą z nich posmarować margaryną Śniadaniową (można połączyć ją z wyciśniętym czosnkiem) i wstawić do piekarnika. Opiekać do momentu, w którym bułeczki będą chrupiące.
Sery, szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę i przełożyć każdy składnik do osobnej miseczki. Taki zestaw podawać gościom, by sami mogli stworzyć dowolną kompozycję swojej chrupiącej miseczki.

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • kanapka_z_szynka
  • kanapeczka1
  • kanapka
  • sniadanie_dla_kazodeg
  • torebki-300x238

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl