plane

Centrum prasowe

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • sciagawka-przod
  • sciagawka-tyl

Posiłek dla wzorowego ucznia

/ 2 kwietnia 2013 /

kanapka

By otrzymać celujące oceny, nie wystarczy dobrze przygotować się do lekcji, ale także pamiętać o codziennym zdrowym i pożywnym śniadaniu. To właśnie ono wspomaga koncentrację i pamięć oraz daje siłę do nauki, szczególnie w okresie egzaminów gimnazjalnych i maturalnych.

Od kwietnia rusza sezon egzaminów. W tym miesiącu uczniowie zdawać będą egzamin gimnazjalny, a w maju licealiści zmierzą się z maturą. Już teraz warto zadbać o właściwe przygotowanie do nich, wprowadzając odpowiednią dietę, która ma wpływ na kondycję intelektualną uczniów. Jest to niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka.

Przed egzaminami, należy jeść 4-5 regularnych posiłków dziennie, z których śniadanie jest najważniejsze. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji i przyswajanie wiedzy. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój oraz pomaga utrzymać stałą wagę. Warto również pamiętać, że zbyt długie odstępy między posiłkami negatywnie wpływają na metabolizm i koncentrację oraz obniżają poziom glukozy we krwi, dlatego między 3 głównymi posiłkami należy zjeść 2 mniejsze: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Mogą się one składać z owocu, jogurtu z muesli lub kanapki z chudą wędliną, pomidorem, sałatą, posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową.

W diecie ucznia powinny znaleźć się ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania, a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery. Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację, a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, muesli, które dostarczą energii do nauki. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.

Egzaminy gimnazjalne rozpoczynają się 23 kwietnia, dlatego już dziś warto pomyśleć o odpowiedniej diecie, która ułatwi zdanie ich bez większych problemów.
Po więcej wskazówek zapraszamy na stronę: www.sniadaniowaklasa.pl.

Posiłek dla wzorowego ucznia

/ 2 kwietnia 2013 /

kanapka

By otrzymać celujące oceny, nie wystarczy dobrze przygotować się do lekcji, ale także pamiętać o codziennym zdrowym i pożywnym śniadaniu. To właśnie ono wspomaga koncentrację i pamięć oraz daje siłę do nauki, szczególnie w okresie egzaminów gimnazjalnych i maturalnych.

Od kwietnia rusza sezon egzaminów. W tym miesiącu uczniowie zdawać będą egzamin gimnazjalny, a w maju licealiści zmierzą się z maturą. Już teraz warto zadbać o właściwe przygotowanie do nich, wprowadzając odpowiednią dietę, która ma wpływ na kondycję intelektualną uczniów. Jest to niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka.

Przed egzaminami, należy jeść 4-5 regularnych posiłków dziennie, z których śniadanie jest najważniejsze. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji i przyswajanie wiedzy. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój oraz pomaga utrzymać stałą wagę. Warto również pamiętać, że zbyt długie odstępy między posiłkami negatywnie wpływają na metabolizm i koncentrację oraz obniżają poziom glukozy we krwi, dlatego między 3 głównymi posiłkami należy zjeść 2 mniejsze: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Mogą się one składać z owocu, jogurtu z muesli lub kanapki z chudą wędliną, pomidorem, sałatą, posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową.

W diecie ucznia powinny znaleźć się ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania, a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery. Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację, a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, muesli, które dostarczą energii do nauki. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.

Egzaminy gimnazjalne rozpoczynają się 23 kwietnia, dlatego już dziś warto pomyśleć o odpowiedniej diecie, która ułatwi zdanie ich bez większych problemów.
Po więcej wskazówek zapraszamy na stronę: www.sniadaniowaklasa.pl.

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • sciagawka-przod
  • sciagawka-tyl

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl