plane

Centrum prasowe

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • IMG_0011
  • Sniadaniowa 059
  • drugie_sniadanie_dla_ucznia
  • Couple and 3 children having breakfast
  • _MG_2005
  • IMG_0881
  • IMG_2093

Śniadanie się opłaca!

/ 6 listopada 2012 /

IMG_0011

Codziennie 10 mln Polaków wychodzi z domu bez śniadania*. Tymczasem to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, o czym powinniśmy pamiętać szczególnie dziś – podczas Dnia Zdrowego Śniadania.

Śniadanie można wycenić w złotówkach, zmierzyć czas jego przygotowania oraz policzyć kalorie, których dostarcza. Jednak jego realnej wartości nie można zmierzyć żadnym wskaźnikiem.

Poranny posiłek zapewnia nam 25% energii, zaopatruje organizm w glukozę, która pobudza mózg do pracy i przyśpiesza proces myślenia – mówi Małgorzata Sienkiewicz – dyplomowany technolog żywności – Jednocześnie zmniejsza problemy z koncentracją i pamięcią, poprawia naszą odporność i samopoczucie. Nawyk jedzenia śniadań dobrze wpływa na nasze zdrowie oraz wygląd, zapobiega nadwadze oraz spowodowanych nią chorobom. Ponadto posiłek jedzony bez pośpiechu, wspólnie z rodziną, kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir – vivre i kształtuje kompetencje społeczne.

Pełnowartościowym śniadaniem będzie np. zdrowa kanapka. W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Najlepiej przygotować ją na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika i posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach kanapki.

O istotnej roli śniadań na pewno nie trzeba przekonywać już licznych rodzin, które wzięły udział w konkursie Śniadanie się opłaca, organizowanym w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego Śniadaniowa Klasa.

Zadanie konkursowe polegało na opowiedzeniu historii i udokumentowaniu jej zdjęciami, których motywem przewodnim jest szczególna rola śniadań w życiu każdego z nas. – mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar, producenta margaryny Śniadaniowej i organizatora akcji. – Celem całego programu Śniadaniowa Klasa, którego ambasadorką jest dziennikarka Anna Popek, jest promowanie zasad prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem porannego posiłku, jako najważniejszego w ciągu dnia.

Spośród wszystkich nadesłanych na konkurs prac komisja wybrała dziesięć zdjęć ilustrujących historie, które wezmą udział w plebiscycie internautów. Już dziś można je obejrzeć i zagłosować na jedno z nich na stronie www.sniadaniowaklasa.pl. Głosowanie potrwa do 1 grudnia. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – sprzęt AGD.

* Badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzone przez Centrum Badań Opinii Społecznej w 2010 r.

Śniadanie się opłaca!

/ 6 listopada 2012 /

IMG_0011

Codziennie 10 mln Polaków wychodzi z domu bez śniadania*. Tymczasem to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, o czym powinniśmy pamiętać szczególnie dziś – podczas Dnia Zdrowego Śniadania.

Śniadanie można wycenić w złotówkach, zmierzyć czas jego przygotowania oraz policzyć kalorie, których dostarcza. Jednak jego realnej wartości nie można zmierzyć żadnym wskaźnikiem.

Poranny posiłek zapewnia nam 25% energii, zaopatruje organizm w glukozę, która pobudza mózg do pracy i przyśpiesza proces myślenia – mówi Małgorzata Sienkiewicz – dyplomowany technolog żywności – Jednocześnie zmniejsza problemy z koncentracją i pamięcią, poprawia naszą odporność i samopoczucie. Nawyk jedzenia śniadań dobrze wpływa na nasze zdrowie oraz wygląd, zapobiega nadwadze oraz spowodowanych nią chorobom. Ponadto posiłek jedzony bez pośpiechu, wspólnie z rodziną, kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir – vivre i kształtuje kompetencje społeczne.

Pełnowartościowym śniadaniem będzie np. zdrowa kanapka. W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Najlepiej przygotować ją na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika i posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach kanapki.

O istotnej roli śniadań na pewno nie trzeba przekonywać już licznych rodzin, które wzięły udział w konkursie Śniadanie się opłaca, organizowanym w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego Śniadaniowa Klasa.

Zadanie konkursowe polegało na opowiedzeniu historii i udokumentowaniu jej zdjęciami, których motywem przewodnim jest szczególna rola śniadań w życiu każdego z nas. – mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar, producenta margaryny Śniadaniowej i organizatora akcji. – Celem całego programu Śniadaniowa Klasa, którego ambasadorką jest dziennikarka Anna Popek, jest promowanie zasad prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem porannego posiłku, jako najważniejszego w ciągu dnia.

Spośród wszystkich nadesłanych na konkurs prac komisja wybrała dziesięć zdjęć ilustrujących historie, które wezmą udział w plebiscycie internautów. Już dziś można je obejrzeć i zagłosować na jedno z nich na stronie www.sniadaniowaklasa.pl. Głosowanie potrwa do 1 grudnia. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – sprzęt AGD.

* Badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzone przez Centrum Badań Opinii Społecznej w 2010 r.

pobierz materiały

pobierz zdjęcia

  • IMG_0011
  • Sniadaniowa 059
  • drugie_sniadanie_dla_ucznia
  • Couple and 3 children having breakfast
  • _MG_2005
  • IMG_0881
  • IMG_2093

Kontakt dla mediów

  • Lukasz Wilczynski
    Łukasz Wilczyński

    tel. 516 036 036

    l.wilczynski (@) planetpr.pl

  • AWmini
    Anna Watza

    tel. 516 086 086

    a.watza (@) planetpr.pl

  • Podraza
    Urszula Podraza

    tel. 606 380 677

    u.podraza (@) planetpr.pl

  • Szymon_Szymczyk_m
    Szymon Szymczyk

    tel. 602 701 061

    s.szymczyk (@) planetpr.pl

  • Joanna_frejus
    Joanna Frejus

    tel. 503 168 642

    j.frejus (@) planetpr.pl

  • Grzegorz_Spiewak_mm
    Grzegorz Śpiewak

    tel. 666 300 054

    g.spiewak (@) planetpr.pl

  • Worytko_M1
    Magda Worytko

    tel. 666 300 014

    m.worytko (@) planetpr.pl

  • Edyta_m
    Edyta Lenart

    tel. 731 431 302

    e.lenart (@) planetpr.pl

  • MU-foto-mini
    Michał Urbanik

    tel. 666 300 053

    m.urbanik (@) planetpr.pl